Alizadeh E, mohamadin F. The effectiveness of emotion regulation training based on the Gross model on dysfunctional thoughts and emotional and social adjustment in substance abusers treated with methadone in Ilam. Journal of Psychosocial Injuries 2025; 1 (2) :1-12
URL:
http://jpsi.medilam.ac.ir/article-1-47-fa.html
علی زاده الهام، محمدیان فتح الله. اثربخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس بر سازگاری عاطفی-اجتماعی و افکارناکارآمد در افراد دارای سوءمصرف مواد تحت درمان با متادون شهر ایلام در سال 1400. مجله آسیب های روانی اجتماعی. 1403; 1 (2) :1-12
URL: http://jpsi.medilam.ac.ir/article-1-47-fa.html
دکترا روانشناسی /دانشگاه علوم پزشکی/ایلام/ایران
چکیده: (9 مشاهده)
مقدمه: این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس بر افکار ناکارآمد و سازگاری عاطفی و اجتماعی در افراد با سوءمصرف مواد تحت درمان با متادون شهر ایلام انجامگرفته است.
مواد و روشها: روش پژوهش از نوع نیمهآزمایشی، با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل است. جامعۀ آماری این پژوهش همۀ معتادان تحت درمان با متادون کلینیکهای ترک اعتیاد شهر ایلام بودند که از میان آنان، نمونهای به حجم 40 نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هرکدام 20 نفر) قرار داده شدند. از هر دو گروه پیشآزمون به عمل آمد و برای گروه آزمایش مداخلات درمانی تنظیم هیجان مبتنی بر گراس در 12 جلسه 90 دقیقهای بهصورت گروهی و هفتگی انجام گردید، درحالیکه گروه کنترل تنها شاهد بود و در پایان، برای هر دو گروه پسآزمون اجرا شد. ابزار گردآوری در این پژوهش دو مقیاس افکار ناکارآمد بک و وایسمن (1978) و مقیاس سازگاری بل (1961) بودند.
نتایج: بررسی دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش تنظیم هیجان روی افراد نمونه باعث کاهش افکار ناکارآمد و ارتقای سازگاری عاطفی و اجتماعی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترلشده است.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه افراد وابسته به مواد در معرض هیجانات منفی قرار دارند؛ بنابراین، در چنین موقعیتهایی احتمالاً بدون برنامه با افکار ناکارآمد عمل میکنند؛ درنتیجه، آموزش تنظیم هیجان به این افراد کمک میکند تا میزان سازگاری عاطفی-اجتماعی در این افراد بالا رود و افکار ناکارآمد آنان کمتر شود.
واژههای کلیدی: تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس، افکار ناکارآمد، سازگاری عاطفی و اجتماعی، سوءمصرف مواد
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی دریافت: 1402/6/13 | پذیرش: 1403/5/3 | انتشار: 1403/11/2