Jabarinanva F, Raisi A A. The Mediating Role of Attachment Styles in the Relationship Fear of Self With Obsessive-Compulsive Symptoms. Journal of Psychosocial Injuries 2025; 1 (2) :13-26
URL:
http://jpsi.medilam.ac.ir/article-1-49-fa.html
دانشگاه بقیه الله
چکیده: (6 مشاهده)
مقدمه: در تعریف نشانگان وسواس فکری عملی، سبکهای دلبستگی و ترس از خود واژههای مهمی هستند؛ به این معنی که فرد با سبکهای دلبستگی ناایمن، افکار مزاحم و باورها را قابلتوجه و تهدیدآمیز تفسیر میکند، بازنماییهای درونی را با واقعیت مرتبط میداند، آن را به چالش میکشد و ترس از خود نمود پیدا میکند و دچار اشتباه میشود که در ایجاد و تداوم نشانگان وسواس فکری عملی دیدهشده است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطهای سبکهای دلبستگی در رابطۀ میان ترس از خود با نشانگان وسواس فکری عملی در دانشجویان کارشناسی ارشد روانشناسی دانشگاه آزاد تهران جنوب بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. جامعۀ آماری پژوهش دربرگیرندۀ همۀ دانشجویان روانشناسی کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل در سال 1401- 1399 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهرانجنوب بود. روش نمونهگیری غیر تصادفی و در دسترس و حجم نمونه شامل 133 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد روانشناسی بود. برای جمعآوری دادهها در این پژوهش، از سیاهۀ تجدیدنظر شده نشانگان وسواس فکری عملی و پرسشنامۀ ترس از خود و مقیاس سبکهای دلبستگی بزرگسالان استفاده شد. برای تحلیل دادهها از روش همبستگی و نرمافزار SPSS vol.24 استفاده گردید.
نتایج: ضرایب ساختاری بهدستآمده در این پژوهش نشان داد که الگویی از نمرههای بالا در سبک دلبستگی اجتنابی (85/0)، سبک دلبستگی اضطرابی (71/0) و ترس از خود (55/0) با نشانگان وسواس فکری عملی همبستگی دارند؛ بنابراین، یافتههای این پژوهش نشان داد که سبک دلبستگی ایمن (67/0) احتمال نشانگان وسواس فکری عملی را کاهش میدهد.
نتیجهگیری: با بیان نتایج پژوهش، نقش واسطهای سبکهای دلبستگی در رابطۀ میان ترس از خود با نشانگان وسواس فکری عملی میتوان کاربرد آن را در پژوهشهای مرتبط با علائم و ابعاد مختلف وسواس توصیه کرد.
واژههای کلیدی: ترس از خود، سبکهای دلبستگی، نشانگان وسواس فکری عملی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی دریافت: 1402/7/27 | پذیرش: 1402/11/8 | انتشار: 1403/11/2