logo
دوره 1، شماره 2 - ( 11-1403 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 36-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mansourieyeh N, Navaii L. The relationship between psychological helplessness, mindfulness and sleep quality with suicidal thoughts in patients with depression. Journal of Psychosocial Injuries 2025; 1 (2) :27-36
URL: http://jpsi.medilam.ac.ir/article-1-61-fa.html
منصوریه نسترن، نوایی لیلا. ارتباط درماندگی روان‌شناختی، ذهن‌آگاهی و کیفیت خواب با افکار خودکشی در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی. مجله آسیب های روانی اجتماعی. 1403; 1 (2) :27-36

URL: http://jpsi.medilam.ac.ir/article-1-61-fa.html


گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، علوم پزشکی آزاد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
چکیده:   (5 مشاهده)
مقدمه: خودکشی بحرانی برای جوامع است. یکی از مهم‌ترین روش‌های پیشگیری از خودکشی شناسایی عوامل مؤثر بر کاهش این افکار است. هدف این تحقیق تعیین ارتباط درماندگی روان‌شناختی، ذهن‌آگاهی و کیفیت خواب با افکار خودکشی در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی بود.
 مواد و روش‌ها: روش پژوهش همبستگی بود. 150 نفر به روش در دسترس از جامعۀ آماری این پژوهش، شامل همۀ بیماران مبتلا به اختلال افسردگی در شهر تبریز انتخاب شدند که در 3 ماهۀ دوم سال 1402، به کلینیک‌های روان‌شناسی و روان‌پزشکی مراجعه کردند. آزمودنی‌ها بر اساس معیارهای DSM-5، از سوی روان‌شناس تشخیص افسردگی دریافت کردند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامۀ درماندگی روان‌شناسی (DASS)، پرسش‌نامۀ ذهن‌آگاهی کنتاکی (KIMS)، پرسش‌نامۀ کیفیت خواب (PSQI) و پرسش‌نامۀ افکار خودکشی بک بود. نتایج با استفاده از نرم‌افزار SPSS vol.25 و به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل گردیدند.
نتایج: در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی، درماندگی روان‌شناختی رابطۀ مثبت و معناداری با افکار خودکشی و ذهن‌آگاهی دارد و میان کیفیت خواب نیز با افکار خودکشی رابطۀ منفی و معناداری برقرار است (0.05>P). درماندگی روان‌شناختی، ذهن‌آگاهی و کیفیت خواب توانستند افکار خودکشی در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی را پیش‌بینی کنند (0.05>P).
نتیجه‌گیری: متغیرهای درماندگی روان‌شناختی، ذهن‌آگاهی و کیفیت خواب نیز در افزایش یا کاهش این افکار مؤثر هستند. با توجه به اینکه فکر خودکشی می‌تواند زمینه‌ساز اقدام به خودکشی باشد؛ بنابراین می‌توان با ارائۀ پیشنهاد‌های مؤثر در زمینۀ ارتقای ذهن‌آگاهی و کیفیت خواب بیماران افسرده و همچنین کاهش درماندگی روان‌شناختی، گام‌های مؤثری را برای پیشگیری از این معضل اجتماعی برداشت.
متن کامل [PDF 725 kb]   (3 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی
دریافت: 1403/5/19 | پذیرش: 1403/7/30 | انتشار: 1403/11/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.